Головна » 2014 » Листопад » 20 » Всесвітній день дитини!
17:02
Всесвітній день дитини!

     У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. ООН запропонувала урядам святкувати цей День в будь-який з днів, який кожен з них визнає доцільним. Так, саме в цей день, Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а  20 листопада 1989 року, була прийнята Конвенція про права дитини, що є основним міжнародним документом із захисту прав дітей. 193 країни, крім США та Сомалі, ратифікували цю конвенцію ООН.
     У світі понад 2 мільярди дітей, з них – 8 мільйонів маленьких українців.  І саме вони, як найбільш вразлива частина суспільства, гостро переживають наслідки самих серйозних суспільних проблем: криза сім'ї, бідність, недосконалість механізмів захисту прав і т.д. Абсолютно здоровими народжуються менше третини дітей. Кожна сьома дитина виховується в неповній сім'ї. У соціально несприятливих умовах, не отримуючи необхідного виховання і освіти, проживають 6 млн підлітків. Майже 40% школярів регулярно вживають спиртні напої, 70% з наркоманів - підлітки і молодь. При колосальних масштабах сирітства (у тому числі соціального) характер системної кризи набувають проблеми установ сирітського типу. Фахівці підкреслюють, що соціальна ізоляція, у якій ростуть вихованці дитячих будинків та інтернатів, призводить до того, що у доросле життя вони входять зовсім непідготовленими. Благополучно адаптуватися до життя в суспільстві вдається лише кожному десятому вихідцю з дитячого будинку або інтернату. 40% випускників здійснюють правопорушення і потрапляють у місця позбавлення волі, 10% закінчують життя самогубством.
     Кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.
     27 лютого 1991 року Верховна Рада України ратифікувала цю Конвенцію про права дитини постановою №789XII (78912), яка набула чинності 27 вересня 1991 року. Крім того, у 2003 та 2005 роках Верховна Рада України ратифікувала два факультативні протоколи до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції, дитячої порнографії та щодо участі дітей у збройних конфліктах.  Україна досягла стабільного прогресу щодо захисту прав дітей у таких сферах, як зниження дитячої смертності, збільшення кількості дітей, яких виховують у прийомних сім'ях, а не в інтернатних установах, зниження кількості відмов від новонароджених і багато іншого. Попри це, є ще невирішені питання, які загрожують захисту прав дітей, а особливо соціально уразливих дітей. Усе ще занадто багато дітей виховують у державних установах або навіть живуть на вулицях без піклування батьків. Діти ризикують заразитися небезпечними захворюваннями у зв'язку з низьким охопленням імунізацією. Широко розповсюджене недостатнє споживання йоду ускладнює розумовий розвиток дітей. Діти все ще страждають від насильства й жорстокого поводження, в тому числі сексуальної експлуатації, яка є однією з найгірших форм насильства щодо дітей.
     Слід зазначити, що ЮНІСЕФ нещодавно підписав п’ятирічну програму співпраці з українським урядом на 2012–2016 рр., надавши йому всю необхідну технічну допомогу у вирішенні важливих проблем щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини.

     У Всесвітній день дитини хочеться сказати і про життя дітей у нашій школі. Навчається у нас 361 дитина. Живемо ми однією дружною сім’єю, хоча є багато учнів ромської народності. Останнім часом прибули до нас учні, які навчалися в російськомовному середовищі. Та в учнівському колективі не вічувається ніякої різниці між учнями.

     Від усього серця вітаємо Вас, дітки, з теплим та прекрасним святом – Всесвітнім днем дитини. Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Дуже хочеться, щоб наші діти і діти в усьому світі, щохвилини, щодня були радісними та щасливими.
Немає більшого щастя, аніж посмішки та сміх щасливих дітей. Віримо, що дорослі зроблять усе, щоб дитячі мрії стали дійсністю, адже саме для цього всі ми живемо та працюємо.
     Сьогодні й кожного наступного дня, просимо всіх дорослих, зігрівати теплом і любов'ю кожне дитяче серце, об'єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі визничани виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю нашого села та нашої держави.
     Зичимо Вам, дорогі хлопчики та дівчатка, міцного здоров'я, успіхів, щасливого дитинства, розуміння з боку батьків, сяючих посмішок та мирного неба над головою!

Категорія: Свято / Відзначення | Переглядів: 678 | Додав: Olya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0