Головна » 2018 » Лютий » 21 » Відзначення Дня рідної мови
19:00
Відзначення Дня рідної мови

Прийняла я дарунок від нені - то мова,
Тому скарбу ніколи не скласти ціни.

Л. Забашта

Кожному народові дорога його мова. Народна мудрість говорить: "Рідна мова дорога людині, як саме життя". Без неї не може існувати народ, його культура. Аби привернути увагу світової спільноти до того факту, що з 6000 мов, які зараз існують, більшість перебуває під загрозою зникнення найближчим десятиліттям, то 21 лютого 2000 року в Парижі вперше відзначили Міжнародний день рідної мови. В Україні свято рідної мови запровадили 2002 року.

Любов до рідної мови починається ще з раннього дитинства. Коли мати заколисує дитину, співає їй колискових пісень, у яких відчувається краса рідного слова, яскравість і милозвучність мови. Берегти та шанувати, нести у віки, передавати наступним поколінням, плекати та збагачувати рідну мову вчать щоденно і у школі.

З нагоди вшанування Дня рідної мови у Верхньовизницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів було проведено ряд заходів, які підтвердили, що наша чарівна земля породила цю співучу, барвисту, розкішну мову, до якої з ніжністю та любов'ю ставляться всі учні, вчителі.

Керівник методичного об'єднання суспільно-гуманітарного циклу Тягур Марія Іллівна провела конкурс малюнків "Мова веселкова" та вікторину "Серце народу – це мова" з учнями 5 класу. У 7,8 класах цікавим видався інтелектуальний конкурс "Юні знавці рідної мови".

З учнями 5-11 класів проведено диктанти, які підтвердили багатство і милозвучність рідної мови, якою можна передати найтонші відтінки думок і почуттів.

Махлинець Марія Василівна організувала конкурс "Пишу грамотно" (9-10 класи) та класну годину на тему "Найкраще й найдорожче добро кожного народу – його мова".

Учні 6, 7 класів під керівництвом Лакатош Мар'яни Павлівни підготували ілюстрації до художніх творів; вислови про мову відомих людей; конкурс на кращого читця поезії про мову; вікторину "Юний філолог".

Шкільним бібліотекарем Позній Сніжаною Іванівною було оформлено тематичну виставку "Рідна мово моя пелюсткова, ти у серці народу живеш!".

Усі проведені заходи підпорядковані одному завданню – берегти мову - цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими та грубими словами, не забувати, щиро любити.
ФОТОАЛЬБОМ►

Категорія: Свято / Відзначення | Переглядів: 792 | Додав: Olya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar