Головна » 2013 » Березень » 13 » Про проведення районного фестивалю української народної пісні «Народні співаночки»
15:55
Про проведення районного фестивалю української народної пісні «Народні співаночки»

Освітянська спільнота Мукачівсього району завжди відзначалася творчістю, особливо трепетним ставленням до рідної української культури та народної пісні. З ініціативи та за активної підтримки голови райкому профспілки працівників освіти Мукачівського району Ю.В. Федорчука у 2012 році було започатковано фестиваль української народної пісні «Народні співаночки». «У минулому, 2012 році, фестиваль пройшов надзвичайно вдало, викликавши багато позитивних відгуків та приємних емоцій у освітян, – зауважує Юрій Володимирович.  – Це дало нам упевненість у необхідності проведенні його і в цьому році. Адже фестиваль «Народні співаночки» для педагогів району став дещо більшим, ніж  просто чудове свято, насичене музикою, мистецтвом і творчістю».

Народна пісня – основа духовного життя українського народу. Це твердження можна вважати маніфестом фестивалю української народної пісні «Народні співаночки», що проходить на Мукачівщині. Сьогодні на Закарпатті відбувається багато різних фестивалів, конкурсів, але фестиваль української народної пісні «Народні співаночки» особливий, бо проходить він серед педагогічних працівників навчальних закладів Мукачівського району. Фестиваль, пропагуючи українську пісню, плекаючи рідну мову, сприяє утвердженню духовності та народних традицій на Мукачівщині, вихованню молодого покоління на кращих зразках народної творчості. Уже другий рік поспіль у фестивалі беруть участь педагогічні колективи навчальних закладів Мукачівського району, які своєю творчістю і натхненним виконанням сприяють розвитку українського народного пісенного мистецтва на Закарпатті.

Протягом двох днів, 14-15 березня, на сцені Будинку школяра (м.Мукачево) звучали  українські народні пісні у виконанні хорових колективів, вокальних ансамблів, дуетів та солістів: Бобовищенської ЗОШ І-ІІІ ст., Верхньокоропецької ЗОШ І-ІІІ ст., Верхньовизницької ЗОШ І-ІІІ ст., Горондівської ЗОШ І-ІІІ ст., Страбичівської ЗОШ І-ІІІ ст., Кальницької ЗОШ І-ІІІ ст., Кольчинської ЗОШ І-ІІІ ст., Лохівської ЗОШ І-ІІІ ст., Залужанської ЗОШ І-ІІІ ст.,  Зняцівської ЗОШ І-ІІІ ст., Барбівської ЗОШ І-ІІ ст., Бистрицької ЗОШ І-ІІ ст., Драгинського НВК ЗОШ-сад І-ІІ ст., Завидівської ЗОШ І-ІІ ст., Обавської ЗОШ І-ІІ ст., Ключарківської ЗОШ І-ІІ ст., Медведівської ЗОШ І-ІІ ст., Нижньокоропецької ЗОШ І-ІІ ст., Серненської ЗОШ І-ІІ ст., а також Барбівського ДНЗ, Страбичівського ДНЗ, Верхньокоропецького ДНЗ, Нижньокоропецькоого ДНЗ, Новодавидківського ДНЗ, Чинадіїївського ДНЗ №1, Кучавського  ДНЗ, Кольчинського ДНЗ №1, Лохівського ДНЗ, Зняцівського ДНЗ, Горондівського ДНЗ, Чинадіїївського ДНЗ №2, Медведівського ДНЗ, Ракошинські ДНЗ №1, №3, №4, Завидівського ДНЗ, Копиновецького ДНЗ, Макарівського ДНЗ, Кленовецького ДНЗ, В.Визницького ДНЗ,  Червенівського ДНЗ.  Збільшилася не тільки кількість колективів, що взяли участь у фестивалі, збагатилася і яскрава музична палітра пісенних композицій, представлена до уваги глядачів.

Пісні вражали своєю неповторною красою, а щирістю полонили серця глядачів. Яскраві традиційні і модернізовані святкові закарпатські костюми пломеніли на сцені яскравими барвами, додаючи і рум’янцю на щоки виконавців, і яскраві перлинки радості у намисто чудового настрою всіх учасників фестивалю. Фестиваль відвідали поважні гості – Дуда Е.Л., голова Мукачівської райдержадміністрації, Лешко М.С., начальник відділу культури, які відзначили високий естетичний рівень та виконавську майстерність творчих педагогів.

Однією з основних цілей фестивалю є виявлення найкращих творчих колективів і обдарованих педагогів навчальних закладів нашого краю. На переконання Ю.В. Федорчука, одного із засновників фестивалю, «Народні співаночки» стануть доброю традицією, що дає можливість розвивати любов до рідної пісні, української мови і, водночас, сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку українського народного пісенного мистецтва.

По закінченню концерту за участю 39 колективів з різних населених пунктів Мукачівського району, самодіяльні артисти були відзначені дипломами і грамотами. Учасників фестивалю привітала Тулюк О.І., заступник начальника відділу освіти: «Сьогодні кожен, хто виступав на цій сцені – переможець, – сказала Ольга Іллівна, – бо глибока душевність і щирість ваших пісень примножує багату пісенну традицію нашого краю, дозволяє залучати все нові і нові покоління до прекрасного». Дуже важливо, зауважила О.І. Тулюк і те, що цей фестиваль здружив педагогічні колективи у єдину велику освітянську родину, адже усіх їх об’єднує одне – любов до української народної пісні.

Величезна робота, пов’язана з підготовкою і ходом фестивалю виконується працівниками районного методичного кабінету та районного комітету профспілки працівників освіти Мукачівського району. Ця робота не завершується із закінченням фестивалю.  У минулому році, світ побачила збірочка «Закарпатські співаночки», укладена на матеріалі пісень, що прозвучали на першому фестивалі. Цьогоріч до друку готується нова збірка, що міститиме тексти і музику пісень, які прозвучали на фестивалі. Вона сприятиме укріпленню традицій, що склалися, розповсюдженню творчого досвіду педагогів Мукачівського району.

 

 

Категорія: Конкурс / Змагання | Переглядів: 1062 | Додав: Olya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0