Головна » 2015 » Грудень » 15 » Ой, Андрію, даруй нам надію
18:28
Ой, Андрію, даруй нам надію

13 грудня вважається днем памʼяті мученицької  смерті  одного  із дванадцяти апостолів  Христових – Андрія Первозванного. За церковними легендами святий проповідував християнство у Скіфії  й дійшов аж до Києва.

Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в день цього святого мають стародавній, дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калети».

З давніх-давен у ніч під «Андрія» дівчата ворожать. Може, не зовсім щиро, та все ж десь там, глибоко в душі, дівчина вірить, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю – дізнатися, чи вийде вона заміж, а чи доведеться дівувати цілий рік.

14 грудня учні 10-Б класу  разом з класним керівником Лакатош  М.П. підготували виховний захід «Ой, Андрію, даруй нам надію».

Мета заходу: познайомити учнів з давнім народним звичаєм проводити вечорниці та обрядами ворожіння й кусання калити; виховувати інтерес до вивчення минулого рідного краю, прагнення зберегти народні звичаї та обряди; розвивати творчі акторські здібності учнів.

Категорія: Свято / Відзначення | Переглядів: 508 | Додав: Olya | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0