Головна » 2015 » Травень » 21 » Національно-патріотичне виховання учнів
19:13
Національно-патріотичне виховання учнів

19 травня на Мукачівщині відбувся обласний семінар-практикум методистів районних (міських) відділів (управлінь) освіти, які відповідають за виховну роботу, керівників районних (міських) методичних об'єднань заступників директорів шкіл з виховної роботи «Національно-патріотичне виховання учнів».

Семінар проведено Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти спільно з методичним кабінетом відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації. У роботі семінару взяли участь методисти ЗІППО та РМК відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації, методисти, які відповідають за виховну роботу, керівники районних (міських) методичних об'єднань заступників директорів шкіл з виховної роботи. Поважним гостем обласного семінару стала О.З. Біров, заступник голови Мукачівської державної адміністрації.

Мукачівщина вітала гостей у Верхньовизницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Екскурсію-презентацію діяльності Верхньовизницької ЗОШ І-ІІІ ст. провів для гостей Юрій Юрійович Гутник, директор Верхньовизницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, який ознайомив учасників семінару з історією заснування та розбудови школи, поділився досвідом роботи. У рамках екскурсії закладом гості мали можливість оглянути і виставку дитячої творчості учнів школи.

З планом роботи ознайомила учасників семінару Валентина Іванівна Сивохоп, методист кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО. Проведення семінару передбачало насамперед поширення передового досвіду з національно-патріотичного виховання учнів, обмін методичними здобутками та досягненнями, окреслення творчих перспектив виховання підростаючого покоління. Про освіту Мукачівщини, її досвід та перспективи розповіла Ганна Іванівна Диганич, завідувач РМК, яка, спираючись на мультимедійну презентацію, ознайомила учасників та гостей семінару з освітнім простором Мукачівщини.

Насичений подіями день було сплановано в кілька етапів. Першим з яких став методично-теоретичний "Палітра педагогічного досвіду", що передбачав розкриття основних методів та форм реалізації патріотичного виховання школярів та учнівської молоді, наочно проілюстрованих на основі заходів з педагогічною та учнівською громадськістю, проведених на Мукачівщині. Ольга Іллівна Тулюк, методист РМК, розповіла про особливості національно-патріотичного виховання у системі виховної роботи Мукачівського району. Гармонійним доповненням панорамного виступу Ольги Іллівни про увесь спектр виховної роботи закладів району став виступ Лендєл Наталії Володимирівни, заступника директора з виховної роботи Ракошинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, голови районного методичного об'єднання заступників директорів з виховної роботи, "Патріотичне виховання школярів. З досвіду роботи районного методичного об'єднання заступників директорів з виховної роботи". "Про шляхи впровадження форм та методів патріотичного виховання в школі" розповіла Городна Іванна Іванівна, заступник директора з виховної роботи Клячанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Ще однією яскравою ілюстрацією став виступ Жанни Василівни Дзямко, заступник директора з виховної роботи Чинадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, "Календарне планування уроків мужності у 9 класі". Учасники семінару побували на віртуальній екскурсії до музею видатних випускників Залужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яку провела Галько Наталія Іванівна, заступник директора з виховної роботи Залужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. А про особливості організації військово-патріотичного виховання у Верхньовизницькій школі розповіла Яніна Іванівна Меденці, заступник директора з виховної роботи Верхньовизницької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Практичний етап семінару було реалізовано через блок відкритих виховних занять: година мужності у 10 класі на тему «Герої-патріоти в боротьбі за волю українського народу», яку провела Хайнас Ганна Михайлівна, класний керівник 10 класу; заняття військово-патріотичного гуртка «Школа безпеки» в 11-А клас тему «Стройова підготовка. Перешикування під час руху. Зміна напрямку руху у складі відділення. Керування строєм команди. Тренування у командуванні відділенням», яке провів Євтушенко Микола Федорович, керівник гуртка, вчитель предмету «Захист Вітчизни»; а також заняття військово-спортивного гуртка «Захист Вітчизни» на тему «Вдосконалення елементів туристичної техніки, транспортування потерпілого, перешикування 1 по 4 зведенням та розведенням. Розвиток фізичних якостей засобами легкої атлетики та баскетболу», яке провів Йобак Іван Іванович, керівник гуртка, вчитель фізичної культури. Завершили практичний етап семінару надзвичайно цікаві та пізнавальні майстер-класи з керамофлористики: «Виготовлення квітки маку», який провела Стецьо Людмила Петрівна, керівник гуртків Районного центру дитячої та юнацької творчості, та майстер-клас з вишивання стрічками: «Соняшник», проведений Чобаль Ольга Іванівна, вчитель трудового навчання В.Визницької ЗОШ І-ІІІ ст.

Яскраве свято під промовистою назвою "Ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра!", яке підготували учнівські колективи В.Визницької, Кольчинської, В.Коропецької ЗОШ І-ІІІ ст., Кленовецької, Пістрялівської, Руськівської ЗОШ І-ІІ ст. стало не тільки свідченням талановитої, творчо обдарованої молоді Мукачівщини, а й тривалої плідної роботи педагогів з виховання патріотизму у підростаючого покоління та підтримки талановитих дітей.

Підсумки семінару підведено за круглим столом суголосним темі семінару «Національно-патріотичне виховання учнів – важлива складова загального виховного процесу», під головуванням Лазаря Івана Васильовича, завідувача кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО, та Сивохоп Валентини Іванівни, методиста кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО.

За матеріалами сайту відділу освіти Мукачівської РДА

 

Категорія: Зустрічі | Переглядів: 900 | Додав: Olya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar