Головна » 2017 » Травень » 5 » Маки пам’яті
20:31
Маки пам’яті

Коли побачиш влітку в полі
Червону квітку — символ волі,
Згадай синів безстрашних України,
Що полягли на землях Батьківщини.

Вони себе не вберегли,
Але край рідний захистили.
У полі маки зацвіли
Там, де герої ці спочили.

Твоє життя безхмарне нині.
За це їм дякуй, пам’ятай:
Герої захистили Україну
Колись і зараз твій боронять край.


Марія Устичук

Восьмого травня по всьому світу в церквах, меморіалах та в родинах згадували полеглих у Другій світовій війні. Пізнього вечора 8 травня 1945 року була підписана капітуляція нацистської Німеччини. В ці дні пам’яті – 8 і 9 травня – пропонується причепити до свого одягу «червоний мак» – ця квітка є символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року.

Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.

У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначається перемога над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовуватиметься з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Сьогодні, напередодні Дня пам’яті та примирення, наші учні 5-6 класів під гаслом «Ніколи знову» виготовляли червоні "маки пам’яті" з паперу. Діти залюбки взялись за виготовлення квітів, які пізніше прикріпили до одягу зліва, ближче до серця, щоб глибше пройнятись тематикою Днів пам’яті та примирення.

Зі спогадів наших прадідусів та прабабусь ми знаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що ворога зупинили спільними зусиллями об’єднані народи. Ми знаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона –  запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.


Інші статті до теми:

Категорія: Свято / Відзначення | Переглядів: 706 | Додав: Olya | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 0
avatar